Plantering
 Start             Trädgården          Rosgalleri          Om Rosor          Tips&Råd         Tidigare händelser         Länkar          Kontakt

 Rosorna kan planteras barrotade både vår och höst. Och i kruka hela växtsäsongen.

Vid plantering av barrotade rosor bör de stå i en spann med vatten och "dra" några timmar innan plantering. Rötterna kan vara ganska intorkade då rosen ofta legat i kylrum ett tag. Speciellt rosor som köps barrotade på våren, de har legat hela vintern i kylrum. Efter det är förfarandet ungefär samma som med inkrukade rosor.

Börja med att gräva ett hål som är minst 50cm djupt och cirka 40cm brett. "Mjuka" till jorden lite i botten på hålet så rötterna lätt kan leta sig ut.

 Placera rosen i hålet så att ympstället,där grenarna möter roten (där saxen pekar) ,minst 10cm under markytan, gärna mer. Detta för att skydda ympstället under vintern. De allra flesta rosor är ympade på en grundstam, en härdig starkväxande rot. Och detta är rosens "ömma" punkt. Fyll på med jord runt rosen och trampa till lite försiktigt. Glöm inte sedan att vattna rikligt.

Till vänster en sommarplantering och till höger en sen höstplantering med en barrotad ros. Fördelen med att plantera barrotade rosor på hösten är att rotsystemet dår har hela vintern på sig att etablera sig. Rötterna växer när det är över två plusgrade i jorden. Rosen kommer då igång tidigare på våren. Glöm bara inte att täcka rosen väl med jord, så den klarar vintern. Gödsla aldrig direkt i planteringshålet, då kan rötterna "bränna".